Airco montage; wat is de regelgeving?

Airco montage

Wat komt er kijken bij airco montage?

De warmere maanden zijn weer in aantocht en dat betekent dat veel mensen aan het denken zijn over de installatie van airconditioning in hun woning of bedrijfsgebouw. Airconditioning kan zorgen voor een comfortabel binnenklimaat als de temperaturen buiten stijgen. Echter, het installeren van een airconditioning systeem is geen eenvoudige doe-het-zelf klus en er zijn ook bepaalde regelgevingen omtrent airco montage die in acht moeten worden genomen. In dit artikel leggen we uit wat deze regelgeving inhoudt en waar je als consument op moet letten.

Zoals bij veel klussen in en rondom het huis, zijn er ook voor de montage van een airconditioningsysteem regels opgesteld. Deze regelgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat de installatie veilig wordt uitgevoerd en dat de milieuimpact wordt geminimaliseerd.

Aan de basis van de regelgeving rondom airco montage ligt de Europese verordening (EU) 517/2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen.


Deze gassen, ook bekend als F-gassen, zijn zeer krachtige broeikasgassen die aanwezig kunnen zijn in de koelvloeistof van airco’s. De Europese Unie heeft deze verordening opgesteld om ervoor te zorgen dat het gebruik van deze gassen in airconditioningsystemen wordt teruggedrongen om zo de impact op het milieu te verminderen. In de Nederlandse Wet milieubeheer is deze Europese verordening vervolgens opgenomen en geldt dat airco’s met 3 kg of meer aan F-gassen alleen geïnstalleerd mogen worden door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Dit betekent dat je als consument niet zomaar zelf een airconditioningsysteem mag installeren, tenzij het gaat om een systeem dat werkt zonder F-gassen of met minder dan 3 kg aan F-gassen.

Ook na de installatie van het airconditioningsysteem moeten deze gecertificeerde bedrijven zorgen voor regelmatig onderhoud om lekkage van F-gassen te voorkomen. De installateur moet een logboek bijhouden waarin de belangrijkste gegevens over de installatie en het onderhoud worden bijgehouden.

Wetgeving per gemeente.


Daarnaast is het van belang om te weten dat er ook per gemeente verschillende regels kunnen gelden voor de plaatsing van een airconditioningsunit aan de buitenkant van een gebouw. Zo kan er bijvoorbeeld een vergunning nodig zijn, met name als het gaat om plaatsing aan de voorkant van een gebouw of als het uiterlijk van het gebouw significant verandert. Het is daarom altijd raadzaam om te checken bij de lokale gemeente welke regelgeving er precies geldt.

Airco montage conclusie

Kortom, de installatie van een airconditioning systeem is gebonden aan regels om de veiligheid te waarborgen en de milieuimpact te minimaliseren. Als consument is het daarom belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerde installateur en om de lokale regelgeving te checken. Zo kan je genieten van een comfortabel binnenklimaat zonder je zorgen te maken over de legaliteit en het milieu. 

Kijk hier voor onze montage voorwaarden.
Neem direct contact op voor een meer informatie.